недеља, 15. јун 2014.

Храмовна слава нове Цркве на Летњиковцу – Шабац



Његово Преосвештенство епископ шабачки г. Лаврентије служио је Свету архијерејску литургију у новом храму посвећеном Светој Тројици и том приликом обележена је прва храмовна слава овог храма. Место за изградњу цркве владика Лаврентије благословио је 2007. године, а милошћу Божијом, захваљујући труду надлежних свештеника и верног народа храм је стављен у богослужбену употребу лета Господњег 2014-тог. Света архијерејска литургија означила је почетак богослужбене употребе овог храма.
            На првој слави храма окупио се велики број мештана чиме су потврдили истинску потребу овог богослужбеног места. „Захваљујући верном народу и ангажованости свештенства Црква је подигнута у једном, за Српски народ тешком времену. Захвалан сам пре свих Вама преосвећени владико што је овај храм зидан под Вашим благословом, а онда и верном народу који је принео велику жртву дарујући прилог за изградњу овог храма. Захвалан сам и браћи свештеницима Слободану Живановићи и Александру Петровићу који су својим трудом били уз овај верни народ док се храм подизао.“ рекао је у поздравној беседи свештеник Раде Тодоровић обраћајући се епископу Лаврентију и верном народу.
            Његово Преосвештенство епископ шабачки г. Лаврентије  у својој беседи похвалио је труд верног народа и свештенства, напомињући да је Црква дом Божији, али да је истински храм сваки човек испуњен Духом Светим. Том приликом преосвећени владика је напоменуо колики значај за нас има празник коме је посвећена ова Црква. „Благодарећи Светој Тројици ви сте у Духу Светом подигли овај храм на славу Божију. Ово је прелепа богомоља сазидана на најлепшем месту у Шапцу на Летњиковцу. Нека послужи вама и вашим поколењима да у њој узносите молитве Господу...“ Светој архијерејској литургији присуствовао је и велики број ученика основне школе „Стојан Новаковић“ са Летњиковца заједно са директорицом и заменицом директорице, учитељима и наставницима ове школе.
            По завршетку Свете архијерејске литургије пререзан је славски колач и први пут изабран је домаћин славе за наредну годину. Истога дана уприличено је и прво крштење у овом храму, Преосвећени владика Лаврентије крстио је близанце Ивана и Јована Николића са Летњиковца, треће и четврто дете породице Николић, што је додатно улепшало радост празника.
            ђакон Саво Лазић